Република Северна Македония. Към момента летище Скопие“продължава да е затворено. Възможно

...
Република Северна Македония. Към момента летище Скопие“продължава да е затворено. Възможно
Коментари Харесай

Актуална информация за мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света

Република Северна Македония.  Към момента летище „ Скопие “продължава да е затворено. Възможно е да бъде отворено изключително единствено за полети за евакуация на жители на Република Северна Македония от други страни.
Сухопътна граница с България.  Граничен контролно-пропусквателен пункт Деве Баир - Гюешево – действа в режим на изключителна обстановка. Пропускат се пасажери и коли за евакуация. Пропускат се товарни коли, пренасящи артикули. Този Граничен контролно-пропусквателен пункт е един от избраните за вход на жители на Република Северна Македония, идващи от рискови страни.
Сухопътна граница със Сърбия.  Граничен контролно-пропусквателен пункт Табановце – Прешево - действа в режим на изключителна обстановка. Пропускат се единствено товарни коли, пренасящи артикули със специфични разрешителни. Пропускат се със специфични разрешителни на излаз от Сърбия и на вход в Република Северна Македония пасажери и коли за евакуация; Граничен контролно-пропусквателен пункт Пелинце - Прохор Пчински– затворено; Граничен контролно-пропусквателен пункт Сопот - Стрезовце – затворено.
Сухопътна граница с Косово.  Граничен контролно-пропусквателен пункт Блаце - действа в режим на изключителна обстановка. Пропускат се единствено товарни коли, пренасящи артикули със специфични разрешителни. Пропускат се със специфични разрешителни на излаз от Сърбия и на вход в Република Северна Македония пасажери и коли за евакуация; Граничен контролно-пропусквателен пункт Волково – затворено; Граничен контролно-пропусквателен пункт Яжинце - затворено; Граничен контролно-пропусквателен пункт Гора – затворено.
Сухопътна граница с Албания.  Граничен контролно-пропусквателен пункт Блато – затворено. Испания - В едноседмичен период най-късно до 26.03.20 година на цялата територия на Испания ще бъдат затворени всички хотели и туристически места за пренощуване. Това разгласи испанското държавно управление с нов декрет от 19.03.20 година вечерта.
Нидерландия.  На територията на Нидерландия се позволяват единствено жители на Европейски Съюз и страните от Шенгенското пространство, както и на членове на техните семейства; на жители с позволения за престояване в Нидерландия; на медицински работници; водачи на товарни автомобили; дипломати и гранични чиновници. Допускане на жители на трети страни се прави единствено в изключителни случаи. Мярката е в действие на този стадий до 6 април 2020 година Продължава да е в действие въведената възбрана за пътнически полети до Нидерландия от следните рискови страни: Китай (вкл. Хонг Конг), Иран, Италия и Южна Корея. Мярката е в действие от 18:00 ч. на 13 март 2020 до 18:00 ч. на 27 март 2020 година Към днешна дата при вероятно идване в Нидерландия, българските жители подлежат на съблюдаване на национално въведените в Нидерландия превантивни ограничения за ограничение разпространяването на вируса Коронавирус – 19. В този смисъл, те не подлежат на карантиниране при липса на болестна симптоматика. Към момента не съществуват и спънки за директен престой в Нидерландия на български жители.
Възможен метод все още за завръщане от Нидерландия до България на българските жители и на непрекъснато пребиваващите в България чужденци е по въздух като опциите в тази тенденция стартират поетапно да понижават (директни полети по маршрута Амстердам – София на „ България Еър “, както и директни полети по маршрута Айндховен – София на „ Уиз еър “ и „ Раъйън еър “). Евентуален опит за пътешестване по суша на български жители от Нидерландия до България би бил мощно усложнен заради въведените гранични рестрикции от прилежащи и близки до Нидерландия страни (с някои изключения за товарните превози).
Кралство Белгия.  Летищните управляващи на летище „ Завентем “ в Брюксел оповестяват, че пасажерите няма автоматизирано да бъдат сложени под карантина, ако се прибират от рискова зона.Хората, идващи от засегнатите региони, минават медицински прегледи на място преди да им бъде разрешено да пътуват. На пасажери, които демонстрират признаци на ковид, ще бъде отказано да пътуват. Пътниците, които са останали в Брюксел и са в положително здраве, ще могат да пътуват. Ако бъде докладван недоверчив случай от екипаж на полет, медицински екип е подготвен да прегледа засегнатия пасажер и да го трансферира в профилирана болница. По сходство на декларациите попълвани на летище „ София “ и в Белгия е въведена Карта за локализация на пасажери. Целта е при зародила нужда пътуващите и съответните чиновници контактували с тях да бъдат осведомени.  Летището в Шарлероа ще затвори в 23.59 ч. на 23 март 2020 година до 5 април 2020 година
Финландия.  От 00:00 ч. на 19.03.20 година Финландия затвори външните и вътрешните си граници до 13 април, въвеждайки ограничавания на граничния трафик с Швеция, Естония, Норвегия и Русия. Допускат се единствено финландски жители и членове на техните фамилии, жители на Европейски Съюз и страни от Шенгенското пространство и членове на техните фамилии, с адресна регистрация във Финландия, както и жители на трети страни, пребиваващи във Финландия с позволение за престояване, прибиращи се в страната. След завръщането им те ще бъдат сложени под карантина за идващите 14 дни. Гранични пунктове, отворени за пасажери: Летища Хелзинки-Вантаа, Турку и Мариенхамн; За финландски жители, връщащи се от чужбина и жители на Европейски Съюз: Imatra, Kuusamo, Niirala, Nuijamaa, Rajajooseppi, Salla, Vaalimaa и Vartius; пристанищата на Хелзинки, Мариенхамн, Турку и Вааса остават отворени за финландски жители, връщащи се от чужбина и жители на Европейски Съюз в пренос.
Швеция.  Заради неналичието на директни полети сред Швеция и България, най-препоръчително е да се употребява въздушен превоз с директно прекосяване през Германия (летищата във Франкфурт и Мюнхен). До тези две летища се извършват постоянни полети от Швеция. Други вероятни други възможности (по-малко препоръчителни) са с трансфер в Цюрих и Брюксел, до където има ежедневни полети от Стокхолм.
Индия.  Изтичащите в интервала 13 март -15 април визи на чужденци ще бъдат удължени от миграционните служби (FRRO/FRO) без възнаграждение на такса до 15 април. Ако в този интервал те пожелаят да изоставен страната няма да им се постанова санкция за просрочване на визата. Полицията в столицата Делхи издаде предписание към жителите, да се въздържат от излизане, да не вземат участие в събиране тук-там с непосредствен контакт на над 5 души, в това число за митинги.
Шри Ланка.  Екипажите на идващите кораби ще бъдат поставяни под карантина за 14 дни.От 20 март от 18.00 ч. до 6.00 ч. на 23 март се вкарва комендантски час. Всички скоростни пътища ще бъдат затворени за коли от 16,00 ч. на 20 март. Всички ж.п. транспорти ще бъдат спрени от 15,30 ч. на 20 март и ще бъдат обновени в 6.00 ч. на 23 март.
Непал.  Чужденците, които не могат да се върнат в страните си заради ограничавания на пътуванията, би трябвало да аплайват за удължение на визите си. Въпросът се координира от Министерство на вътрешните работи и Министерство на външните работи. Правителството реши да забрани всички интернационалните полети до и от Непал от 22 до 31 март. На всички гранични пунктове от Индия и Китай е въведен наложителен здравен скрининг. От 23 март всички автобусни услуги на дълги дистанции също ще бъдат спрени до по-нататъшно съобщение. Чужденците, които не могат да се върнат в страните си, заради ограничавания на пътуванията, следва да аплайват за удължение на визите си.
Саудитска Арабия.  Забранено е влизането на поклонници и осъществяването на молитва във външните дворове на Голямата джамия в Мека и на Джамията на пророка в Медина. Единствено Двете свещени джамии бяха освободени от възбраната за достъп на хора до молитвените пространства, наложена на 17 март. Преустановява се работата на целия публичен обществен превоз в Кралство Саудитска Арабия (вътрешни полети, рейсове, таксита и влакове), което влиза в действие от 6 часа на 21 март 2020 година за период от 14 дни. Забраната не се отнася до някои браншове като здравни услуги и транспорт при обезпечаването на главните артикули и услуги – храна, електрическа енергия, вода и връзки, въздушен товарен транспорт, товарни кораби и нужни прехвърляния. Полети, свързани с филантропична помощ, самолети за здравна евакуация и частни полети, също са изключение от тези нови ограничения с належащо позволение за такива пътувания от органа на гражданската авиация, Министерството на вътрешните работи и Министерството на здравеопазването.Преустановени са всички интернационалните пътнически полети от и до Кралство Саудитска Арабия за интервал от две седмици, считано от 15 март 2020 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР